donderdag 30 april 2009

You Tube

Ik kende YouTube al wel, maar heb er zelf nog nooit iets anders mee gedaan dan eens een filmpje bekijken... Nu heb ik vandaag ook alleen maar een paar ander sites (o.a. Vimeo) bekeken waar filmpjes op gepost kunnen worden want op het werk heb ik geen toegang tot YouTube (gebruikt teveel bandbreedte). Ik kan dus ook geen enkel filmpje vanop de blogs van mijn mede-cursisten bekijken!
Dus bij dit ding ga ik héél kort kunnen zijn: klinkt leuk maar ik kan het voor de bibliotheek niet gebruiken...

Podcasting

Podcasting! Hier had ik al heel veel over gehoord. Ik wou ook al lang eens kijken of er interessante podcasts waren waarop ik mij kon abonneren, maar tot nu toe was ik er nog niet toe gekomen. Tot vandaag... Ik heb al enkele sites gevonden waar leuke podcasts te vinden zijn (die ik kan beluisteren tijdens het joggen :-)). Dus voor mij persoonlijk is het wel interessant.
Voor de bibliotheek kan het een meerwaarde betekenen om bv. bepaalde auteurslezingen op te nemen en te podcasten (wordt dat zo gezegd?). Hierdoor kan je gebruikers die niet aanwezig konden zijn toch tegemoet komen en anderen eventueel warm maken voor toekomstige lezingen. Ik vind wel dat het redelijk simplistisch voorgesteld wordt om zelf een podcast te maken. Volgens mij moet dat toch met een beetje "professionalisme" gebeuren om een goede geluidskwaliteit te krijgen (maar ik ben niet zo thuis in deze materie, dus ik kan het mis hebben).

Instant Messaging


Heel af en toe chat ik met familie of vrienden, maar het is ondertussen alweer een hele tijd geleden. Ik heb nog altijd de voorkeur om te telefoneren of een persoonlijk gesprek te voeren want via chat komen mijn woorden soms verkeerd over :-). (Ik praat nl. met mijn handen en voeten, zoals dat zo mooi gezegd wordt en bij het chatten moet ik dan enorm veel emoticons gebruiken om geen verkeerde indruk achter te laten...) Dus chatten is voor mij persoonlijk niet echt weggelegd.
Het is een handig medium, maar om een "snelle en vlotte" communicatie te verzekeren moet je wel altijd onderling afspreken dat elke "partner" op eenzelfde moment online is. Je kan het eventueel gebruiken in de bibliotheek om vragen te beantwoorden van gebruikers (zoals Aladin) maar ik denk dat dit via e-mail effectiever kan...
Ik heb me aangemeld bij Meebo, dus eens kijken hoe onze chatsessie gaat verlopen. (denk aan mijn handen en voeten ;-))

woensdag 29 april 2009

Google Docs



Google docs is interessant als meerdere mensen moeten kunnen beschikken over bepaalde informatie. Dus voor uurroosters en dergelijke is dit zeker goed te gebruiken.


Ikzelf heb ook een testdocument gemaakt en gepubliceerd (zie link hieronder) en dat lukte zeer goed. Het is gemakkelijk in het gebruik (te vergelijken met onze gewone Word-documenten).






Ik weet op dit moment wel niet goed wat nu het wezenlijk verschil is tussen Google-docs en Wiki's. Ik vermoed dat een wiki voor iedereen toegankelijk is, terwijl je bij google-docs kan bepalen wie toegang heeft en/of wie er mag bewerken.




Het zijn zeker alletwee toepassingen die van pas kunnen komen bij samenwerkingsverbanden. Hier zal ik ze waarschijnlijk in de toekomst ook wel voor gaan gebruiken...


dinsdag 28 april 2009

Wiki's... Klinkt leuk, is leuk, is handig,...

Ik denk wel dat het intern interessant kan zijn, bij bepaalde grotere activiteiten, of gewoon om de communicatie te bevorderen. Ook kunnen we er misschien bij de werkgroep (Maaslandse bibliotheken) gebruik van gaan maken. Zo kunnen we allemaal op de hoogte blijven van waar we me bezig zijn bij het organiseren van onze jaarlijkse gezamelijke activiteit. Nu gaat die communicatie telkens via mail en/of telefonisch.

Maar op dit moment zie ik hier verder geen echte meerwaarde in voor de bibliotheek. Je kan natuurlijk je gebruikers laten 'meewerken' bij het onsluiten van je collectie (tags toevoegen), maar dan vrees ik dat je een overvloed aan (gelijkaardige) trefwoorden krijgt, waardoor het overzicht verloren gaat.
(In onze Opac staan alle trefwoorden onder elkaar, waardoor je telkens moet gaan scrollen als er teveel trefwoorden bij een titelbeschrijving staan=> héél vervelend, maar wel een reden om het niet te doen bij ONZE Opac). Andere bibliotheken zullen dit probleem waarschijnlijk niet zo ervaren.


Ik heb ook eens in de 'zandbak' gekeken, maar wist niet dadelijk wat ik ermee moest aanvangen.(Ik durfde er niet dadelijk 'inspringen' en beginnen te 'spelen'!)

Maar ik ga zeker eens nadenken om een wiki op te zetten voor onze werkgroep. (maar dit zal niet voor morgen zijn :-))

dinsdag 21 april 2009

Delicious

Letter D E L40mex californ I a letter C i Letter O Hommage à M. Léon Dru, Château d\ s
Delicious! Wat vind ik hiervan? Dit heeft zeker potentieel, vooral als je niet altijd op dezelfde pc werkt... Verder zie ik niet dadelijk een meerwaarde. Behalve misschien dat je door de favorieten van anderen, nieuwe websites ontdekt over dingen die jou ook interesseren. Maar hier heb ik dan weer het probleem: waar eindigt het? Wil ik wel dat iedereen kan zien welke mijn favoriete websites zijn :-)!
Ik ben gewoon niet zo'n voorstander van al dat "social" gedoe. Het kan interessant zijn, maar voor mij lijkt het soms een beetje te "voyeuristisch", maar dat is natuurlijk mijn persoonlijke mening.
Hieronder toch mijn link naar delicious (maar verwacht maar niet teveel van mijn "favorieten" :-))
http://delicious.com/Bibchick

Web 2.0 (Blog, Rss, foto's delen)

Bloggen is leuk, maar niet echt iets voor mij. Het is volgens mij héél tijdrovend en helemaal niet geschikt voor een bibliotheek. Waarom zo cru? Blogs dienen volgens mij vooral om discussies op gang te krijgen (of om mensen gewoon op de hoogte te houden van waar je mee bezig bent...). Door discussies blijft je blog "levendig", anders wordt het gewoon een opsomming van allerlei "activiteiten"...
En als bibliotheek moet je eigenlijk "neutraal" zijn en moet je voorzichtig zijn met het innemen van bepaalde standpunten. Hierdoor blijft een bib-blog "te braaf" en is er weinig interactie...

Verder lijkt RSS mij wel een interessant iets, ook voor een bibliotheek. Gebruikers kunnen op de hoogte blijven van allerlei "nieuwtjes". Het probleem is wel dat veel bibliotheken onder de gemeentelijke website vallen en hierdoor niet altijd de mogelijkheid hebben om RSS aan te bieden.

Flickr is een mooi iets om foto's te delen. Dikwijls worden er bij activiteiten foto's genomen die achteraf moeilijk door te sturen zijn via mail (omwille van de grootte). Hier biedt Flickr wel een oplossing. Ook het bewerken van foto's kan interessant zijn, zowel privé als in de bibliotheek. Het probleem met foto's bewerken is dat er zoveel tijd in kan kruipen (eerdat je alle toepassingen eens geprobeerd hebt :-)).

Maar ik moet toegeven dat ik ondertussen toch al veel "nieuwe" dingen uitgeprobeerd heb. Of ik ze achteraf allemaal nog ga gebruiken, weet ik niet...

dinsdag 14 april 2009

Image generator


Het is me gelukt om via ImageChef iets klaar te krijgen. Ben fier op mezelf :-).
(Heb het eerst via de site zelf op mijn blog gezet=> vandaar dat er geen uitleg stond bij mijn vorig bericht)
Ik heb nog enkele image generators bekeken, maar vond het niet altijd duidelijk.
Er staat op de meeste van die sites zoveel informatie (+ héél veel reclame) dat ik niet altijd onmiddellijk wist wat ik waar moest doen (ligt waarschijnlijk ook wel aan het feit dat ik absoluut nog één ding wou afkrijgen en eigenlijk niet veel tijd had om eraan te werken ;-)). Ik ga op een ander moment zeker deze toepassingen nog eens opnieuw bekijken want het lijkt me wel leuk om op die manier foto's te bewerken. Snipper heb ik uitgeprobeerd, maar lukte me niet echt. (kan ik ook nog wel eens opnieuw proberen...).
Het zijn dus zeker toepassingen waar je iets mee kan doen. Ik weet wel niet of dit altijd dadelijk te gebruiken is in de bibliotheek. Privé is het zeker leuk...
ImageChef Word Mosaic - ImageChef.com

Flickr: Mashups

z O28 m letter Boneyard No. 75 letter R

Zo dit moest ik toch ook eens proberen en het is me nog gelukt ook :-).

Ik ga later al deze verschillende mashups nog wel eens bekijken, maar hou het nu voor bekeken. Nu is het tijd om even iets anders te gaan doen...

Flickr: foto's op kleur


Tomatoes
Originally uploaded by libraryman
MMM, lekker :-). Leuk als je op bepaalde kleuren zoekt...

Flickr : foto bewerken



Toch wel leuk zo'n foto bewerken. Hier kan je toch "mooie" dingen mee doen. Maar nu gaan we over naar het volgende punt...

Flickr : blogstream

Ik was mijn blogstream nog vergeten, dus hier is hij dan:

http://www.flickr.com/photos/36918940@N03/

Flickr : eigen foto's uploaden

Ik heb geen foto's van onze bibliotheek, enkel ééntje van ons bib-team op de jaarlijkse sportdag, dus vandaar deze "prachtige foto" :-).

Ik moet zeggen dat Flickr voor mij momenteel toch nog véél geheimen heeft. Soms lukken bepaalde dingen wel en op een ander moment weer niet :-/. Héél bizar... Vrienden uitnodigen ging wel, maar onze "eigen cursisten" zijn niet altijd vindbaar via het e-mailadres dat we van elkaar hebben, dus daar stopte het snel. Dus sorry dat jullie geen uitnodiging gekregen hebben om vrienden te worden :-).
Ik ga hier nog wat verder prutsen, want ik heb me voorgenomen om toch minstens mijn 12 dingen klaar te krijgen voor het einde van de paasvakantie...

Flickr (via "Blog this")


Seaquarium.041209 (46)
Originally uploaded by bunnygoth
Ik wou natuurlijk ook eens proberen of ik via Flickr "Blog this" een foto kon publiceren. Hopelijk is het gelukt!

Flickr : foto (ultieme poging ;-))

Zoals in mijn vorige berichten al bleek, lukte het me niet altijd om een foto te publiceren.


Dus ga ik nog eens kijken of ik vandaag meer geluk heb, voordat ik verder ga met het bewerken en dergelijke...




Ok. Dit is dus in orde :-). Nu kan ik verder gaan...